Engelli web sitesi için tıklayın

Haberler

BELEDİYE DİYETİSYENLERİ VATANDAŞLARI BAYRAMDA BESLENME KONUSUNDA BİLGİLENDİRDİ

17.08.2018 12:19:00



Alanya Belediyesi diyetisyenleri vatandaşları bilgilendirerek Kurban Bayramı’nda daha dikkatli beslenmelerini söylediler. Et ve tatlı tüketimiyle ilgili vatandaşlara bazı hatırlatmada bulunan diyetisyenler, bazen birkaç günlük dikkatsizliğin ani felç, kalp krizi, yüksek şeker koması, bağırsak problemleri gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olabileceğini vurguladılar.
21 Ağustos’ta başlayarak 4 gün sürecek ve tüm İslam alemi tarafından idrak edilecek mübarek Kurban Bayramı’ndaki et tüketimi ve yanlış beslenmeyle ilgili açıklama yapan Alanya Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Diyetisyen Hizmet Biriminde çalışan diyetisyenler şu konu başlıklarına değindi:

ETİN FAZLA TÜKETİLMESİ ANİ FELÇ VE KALP KRİZİNE NEDEN OLABİLİR
“Bayram boyunca kırmızı et tüketim miktarı ve sıklığının artması nedeniyle kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları, böbrek hastaları gibi beslenmeyle direk etkilenen hastaların beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bazen birkaç günlük dikkatsizlik ani felç, kalp krizi, yüksek şeker koması, bağırsak problemleri vb. rahatsızlıkların ani gelişmesine sebep olabilir. Temel olarak sağlıklı bireylerin de bu özel günlerde aşağıdaki beslenme kurallarına dikkat etmeleri önemlidir”.

ETİN YANINDA BOL BOL SEBZE TÜKETİLMELİ
“Bayramda et tüketimi arttığı için dolayısıyla sebze meyve tüketimi azalabiliyor. Bu nedenle bayramda etleri sebze ile pişirmeye, etin yanında taze yeşilliklerden oluşan bol salata tüketmeye dikkat edilmeli. Ayrıca sebzeler ete göre daha posalı olduğundan, bol sebze tüketerek doygunluğu sebzelerden sağlayabilir, et tüketimi bu şekilde azaltılabilir”.

SAĞLIKSIZ ORTAMLARDA KESİLEN ETLERDEN TENYA, TÜRBERKÜLOZ, ŞARBON GİBİ HASTALIKLAR İNSANA GEÇEBİLİR
“Belediyemizin belirlediği yerler dışında, veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riski yüksektir. Bu konulara dikkat edilmelidir”.

ETLER KESİLDİKTEN 1 GÜN SONRA TÜKETİLMELİ
“Kurban etleri hayvan kesildikten hemen sonra soğutucuya konmamalı ve hemen tüketilmemelidir. Çünkü kesim sonrası etler sert olur ve sindirimi zordur. Dolayısıyla güne kahvaltıda kavurma ile başlamak yanlıştır. Kurban etleri ertesi gün tüketilmeye başlanmalıdır”.

ETLER SOĞUK ORTAMDA DİNLENDİRİLMELİ
“Kesilmiş etler serin bir ortamda hava alması tamamen engellenmeden dinlendirilmelidir. Ancak Alanya’ da oda ısısında 2 -3 saatten fazla bekletmeden buzdolabına konmalıdır. Etin soğutucularda 4 santigrat derecede olgunlaşması için 24 saat yeterlidir”.

ETLER 24 SAAT SONRA İŞLENMELİ
“Etler, büyük parçalar şeklinde değil ancak kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu işlem de 24 saat sonra yapılmalıdır. Böylece parçalama işlemi daha kolay yapılacaktır”.

-18 SANTİGRAT DERECEDE 3 AY TAZELİĞİNİ KORUYABİLİR
“Etler buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3 ay tazeliğini koruyarak saklanabilir.
Eti çözdürmek istediğinizde ise ilk olarak buzdolabının alt bölmesinde çözdürülmeli. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme, sıcak suya yüksek ısıda poşetle atma sakıncalı yöntemlerdir. Bu işlem sıcak soslu karışıma buzu ile direk çözülmeden atılarak yüksek ısıda pişirme ile de yapılabilir”.

ETLER KÖMÜR KOR HALİNİ ALINCA MANGALA ATILMALI
“Etin ateşe yakın olarak pişirilmesi hem kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur, hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Bu nedenle mangal planınız var ise; etler ateşten 15 santimetre uzakta ve kömürler, kor halini aldıktan sonra pişirilmelidir”.

ŞERBETLİ TATLILAR YERİNE DONDURMA VE SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN
Bayramların bir diğer vazgeçilmezi arasında tatlıların yer aldığını hatırlatan Belediye diyetisyenleri, şerbetli tatlılar yerine dondurma gibi meyveli ve sütlü tatlıların tercih edilmesinin daha uygun olacağını söylediler. Böylece daha düşük kalorili ve sağlıklı beslenileceğini hatırlattılar.