Engelli web sitesi için tıklayın

Etkinlikler

28
Mayıs
Cumartesi
2022

GÜLÜKLÜ ÇORBA YARIŞMASI


İskele Şelale Önü

28.05.2022 15:10:00



BAŞVURU FORMU VE KATILIM ŞARTLARI İÇİN TIKLAYINIZ

ALANYA GÜLÜKLÜ ÇORBA TARİFİ ( İŞKEMBELİ )




Gülüklü (Hülüklü) Çorba Yapımı – İşkembeli
Kullanılan Malzemeler:  
1,5 kg işkembe (keçi veya dana işkembesi) 
1200 ml su (kemik suyu da kullanılabilir) (6 su bardağı) 
180 gr pirinç (1 su bardağı) 
120 gr nohut (1 su bardağı)
60 gr domates salçası (4 yemek kaşığı)
440 gr domates (4 adet orta boy)
120 tereyağı (4 yemek kaşığı)
12 gr zeytinyağı (2 yemek kaşığı) 
10 gr kırmızı toz biber (1 yemek kaşığı) 
5 gr tuz (1 tatlı kaşığı) 
3 gr kuru nane (1 yemek kaşığı)
200 gr limon ( 2 adet orta boy)

Gülük ( Hülük) İçin:
200 gr kıyma (yağsız keçi eti, çift çekim )
5 gr karabiber (1 tatlı kaşığı)
5 gr tuz (1 tatlı kaşığı)
100 ml limon suyu ( tercihen)

İşkembenin Temizlenme Aşamasında kullanılacak Malzemeler:
200 gr kuru soğan (2 adet orta boy) 
200 gr limon (2 adet orta boy)
40 gr tuz (4 yemek kaşığı) 

İşkembe Haşlanma sırasında kullanılacak malzemeler:
220 gr domates (2 adet orta boy)
200 gr kuru soğan (2 adet orta boy) 
5 gr tuz (1 tatlı kaşığı)
Hazırlanışı:
Çorba için kullanılacak pirinç, üzerindeki nişastası arınana kadar yıkanır. Yıkanan pirinçler yarım litre tuzlu ılık suda 1 saat bekletilir. 
Çorbada kullanılacak olan nohut, bir gece önceden yıkanır ve bir litre suda gece boyunca bekletilir. Yaklaşık 8 saat suda bekleyen nohut, çorbanın yapılacağı gün kullanılmak üzere bir litre suda kısık ateşte haşlanır. 
Kasaptan ilk temizliği yapılmış olarak alınan işkembenin dış yüzeyindeki tırtıklı yüzey soyularak pürüzsüz hale getirilir ve yaklaşık olarak 10 cm x 20 cm’lik iri parçalar halinde kesilir. İri parçalar halinde kesilmiş işkembe, büyük parçalara ayrılmış 200 gr kuru soğan, kabuklarıyla dilimlenmiş 200 gr limon ve 40 gr tuz ile büyük bir kaba alınır ve 10 - 15 dk. boyunca ovalanır. Bu işlem, işkembeyi kokusundan arındırmak için yapılmaktadır. Ovalama işleminin ardından işkembe parçaları; limon, tuz ve soğanların içinden çıkartılarak yaklaşık 10 dk bol su ile yıkanır ve haşlama işlemine geçilir.
Yıkanan işkembeler 4 lt suda, üzerinde kef (köpük) oluşana kadar orta ateşte haşlanmaya başlanır ve oluşan kef (köpük) kevgir yardımıyla yüzeyden toplanır. Kef alındıktan sonra kabukları soyulmuş bütün halinde 200 gr kuru soğan, dip kısmına + şeklinde bıçakla çetik atılan 220 gr domates ve 5 gr tuz eklenir ve kaynatma işlemine devam edilir. İşkembenin yumuşaması yani pişmesi esas alınarak tüm haşlama prosesi 30 ila 50 dk arasında değişkenlik gösterebilir. 
Tamamen pişen işkembeler tencereden çıkarılır ve zar büyüklüğünde ince ince kıyılır.
Gülükleri hazırlamak için; 200 gr yağsız keçi eti, iki kez kıyma makinasından çektirilir. Üzerine 5 gr karabiber ve 5 gr tuz eklenerek yaklaşık 6-7 dk yoğrulur. Karabiber ve tuzun kıyma içinde homojen yayıldığına kanaat getirildiğinde, haşlanmış nohut ebatlarında küçük toplar haline getirilir ve zemini düz bir tencereye alınır. Gülükleri hazırlarken, kıyma karışımının ele yapışmaması için, bu aşamada birkaç gülükte bir kez olacak şekilde avuç içine tercihen limon suyu sürülebilir ve tüm gülükler yapılana kadar toplamda 100 ml limon suyu kullanılır. Limon suyu kullanılmasının sebebi, gülüklerin yüzeyinin pürüzsüze yakın bir hale gelmesi ve kızartma aşamasında gülüklerin yuvarlak formunun korunması içindir.
440 gr domates, rendelenir.
Haşlanmış nohut büyüklüğünde yuvarlanmış gülükler zemini düz bir tencereye alınmıştı. Bu tencereye 120 gr tereyağı ve 12 gr zeytinyağı eklenir ve gülükleri parçalamadan hafifçe karıştırılarak yaklaşık 10 - 15 dk orta ateşte kızartılır. 440 gr domates rendelenir ve rendelenmiş domates de kızartılan gülüklerin üzerine ilave edilerek yaklaşık 5-6 dk daha pişirme işlemine devam edilir. Domates rendesi ve gülüklerin kavrulmasının ardından 60 gr domates salçası ve 12 gr kırmızı toz biber de karışıma ilave edilir ve kavurma işlemi yaklaşık 10 dk daha sürdürülür.
Salça, kırmızı toz biber, domates rendesi ve gülüklerin bulunduğu karışıma oda sıcaklığındaki 1200 ml su ve 5 gr tuz ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Bu aşamada, 1200 ml su yerine varsa tercihen tamamen kemik suyu veya 600 ml su 600 ml kemik suyu karışımı da kullanılabilir. 
Çorba kaynadıktan sonra ince ince kıyılmış haşlanmış işkembeler ve haşlanmış nohutlar da karışıma ilave edilir ve kaynama sıcaklığındaki çorba 10 dk kadar kaynatılır. 
Kaynamaya devam eden çorbaya 200 gr limonun suyu ve ıslatılmış pirinçler ilave edilir. 
Pirinçler yumuşadığı zaman çorba hazır demektir ki bu süreç yaklaşık olarak 10-15 dk sürmektedir. Hazırlanan çorba, ocaktan alınır ve üzerine 3 gr kuru nane ilave edilir. Çorba, Türk Mutfağındaki klasik çorba yoğunluğundan fazla kıvamlı ise 1-2 bardak sıcak su veya tercihen içindeki etin türüne bağlı olarak kemik suyu veya tavuk suyu ilave edilebilir. Kıvamı da kontrol edilen çorbamız servise hazırdır. 
Ek olarak, çorbanın püf noktaları ise şöyle sıralanabilir:
Ön hazırlık olarak pirinçlerin ıslatılmasında tuz kullanılmasının sebebi pirinçlerin diri kalmasını sağlamaktır.
Çorbanın pişirilmesi esnasında limon suyunun eklenmesinin sebebi pirinçlerin lapalaşmasını önlemektedir. Bu sebepten ötürü muhakkak önce limon suyu eklenmeli akabinde ıslatılmış pirinçler çorbaya eklenmelidir. Limon suyu eklenmeden atılan pirinçler çorbada dağılacaktır bu da istenmeyen bir görüntü ve üretim hatası olarak kabul edilir. Çorbadaki pirinçler tane tane kalmalıdır.
Ayrıca çorba yapımında pirinçler eklendikten sonra pirinçlerin lapa olmaması için tencerenin kapağı kesinlikle kapatılmamalıdır.

ALANYA GÜLÜKLÜ ÇORBA TARİFİ (TAVUKLU)



Gülüklü (Hülüklü) Çorba Yapımı - Tavuklu
Kullanılan Malzemeler:  
500 gr derili tavuk eti
1200 ml tavuk suyu (6 su bardağı) 
180 gr pirinç (1 su bardağı) 
120 gr nohut (1 su bardağı)
60 gr domates salçası (4 yemek kaşığı)
440 gr domates (4 adet orta boy)
120 tereyağ (4 yemek kaşığı)
12 gr zeytinyağı (2 yemek kaşığı) 
10 gr kırmızı toz biber (1 yemek kaşığı) 
5 gr tuz (1 tatlı kaşığı) 
3 gr kuru nane (1 yemek kaşığı)
200 gr limon ( 2 adet orta boy)

Gülük ( Hülük) İçin:
200 gr kıyma (yağsız keçi eti, çift çekim )
5 gr karabiber (1 tatlı kaşığı)
5 gr tuz (1 tatlı kaşığı)
100 ml limon suyu ( tercihen)

Tavuğun Temizlenmesi Aşamasında Kullanılacak Malzemeler: 
200 gr kuru soğan ( 2 adet orta boy)
200 gr limon ( 2 adet orta boy)
20 gr tuz (2 yemek kaşığı)

Tavuğun Haşlanması Sırasında Kullanılacak Malzemeler:
110 gr domates (1 adet orta boy)
100 gr kuru soğan (1 adet orta boy)
5 gr tuz (1 tatlı kaşığı)

Hazırlanışı:
Çorba için kullanılacak pirinç, üzerindeki nişastası arınana kadar yıkanır. Yıkanan pirinçler yarım litre tuzlu ılık suda 1 saat bekletilir. 
Çorbada kullanılacak olan nohut, bir gece önceden yıkanır ve bir litre suda gece boyunca bekletilir. Yaklaşık 8 saat suda bekleyen nohut, çorbanın yapılacağı gün kullanılmak üzere bir litre suda kısık ateşte haşlanır.
Derili 500 gr tavuk eti öncelikle temizleme işlemine alınır. Temizleme aşamasında tavuk etlerinin üzerine; büyük parçalara ayrılmış 100 gr kuru soğan, kabuklarıyla dilimlenmiş 100 gr limon ve 20 gr tuz ilave edilir ve büyük bir kaba alınır. Kapta; tavuk etleri, soğan, limon ve tuz ile 10 - 15 dk. boyunca ovalanır. Bu işlem, tavuk etindeki kokuyu arındırmak için yapılmaktadır. Ovalama işleminin ardından tavuk etleri; limon, tuz ve soğanların içinden çıkartılarak yaklaşık 10 dk bol su ile yıkanır ve haşlama işlemine geçilir.
Yıkanan tavuk etleri 3 lt suda orta ateşte haşlamaya alınır. Haşlama esnasında oluşan kef (köpük) kevgir yardımıyla yüzeyden toplanır. Kef alındıktan sonra kabukları soyulmuş bütün halinde 100 gr kuru soğan, dip kısmına + şeklinde bıçakla çetik atılan 110 gr domates ve 5 gr tuz eklenir ve kaynatma işlemi tavuk eti tamamen pişene kadar sürdürülür. Tavuk etinin yumuşaması yani tam olarak pişmesine bağlı olarak tüm kaynatma işlemi 20 ila 45 dk arası sürmektedir. Pişen tavuk etleri haşlama suyundan çıkarılır ve yaklaşık 15 – 20 dk soğumaya bırakılır. 
Ilık haldeki tavuk etleri, kemiklerinden ayrılır ve yaklaşık 2 cm x 1 cm ebatlarında parçalara ayrılır. Püf nokta; tavuk etleri liflerine ayrılmayacak şekilde, bıçakla doğranmalıdır. 
Çorbada tavuk eti kullanılması durumunda, çorbanın tarifinde yer alan 1200 ml’lik suyun tamamı tavuğun haşlandığı sudan alınmalıdır. Yani sadece tavuk suyu kullanılmalıdır.
Gülükleri hazırlamak için; 200 gr yağsız keçi eti, iki kez kıyma makinasından çektirilir. Üzerine 5 gr karabiber ve 5 gr tuz eklenerek yaklaşık 6-7 dk yoğrulur. Karabiber ve tuzun kıyma içinde homojen yayıldığına kanaat getirildiğinde, haşlanmış nohut ebatlarında küçük toplar haline getirilir ve zemini düz bir tencereye alınır. Gülükleri hazırlarken, kıyma karışımının ele yapışmaması için, bu aşamada birkaç gülükte bir kez olacak şekilde avuç içine tercihen limon suyu sürülebilir ve tüm gülükler yapılana kadar toplamda 100 ml limon suyu kullanılır. Limon suyu kullanılmasının sebebi, gülüklerin yüzeyinin pürüzsüze yakın bir hale gelmesi ve kızartma aşamasında gülüklerin yuvarlak formunun korunması içindir.
440 gr domates, rendelenir.
Haşlanmış nohut büyüklüğünde yuvarlanmış gülükler zemini düz bir tencereye alınmıştı. Bu tencereye 120 gr tereyağı ve 12 gr zeytinyağı eklenir ve gülükleri parçalamadan hafifçe karıştırılarak yaklaşık 10 - 15 dk orta ateşte kızartılır. 440 gr domates rendelenir ve rendelenmiş domates de kızartılan gülüklerin üzerine ilave edilerek yaklaşık 5-6 dk daha pişirme işlemine devam edilir. Domates rendesi ve gülüklerin kavrulmasının ardından 60 gr domates salçası ve 12 gr kırmızı toz biber de karışıma ilave edilir ve kavurma işlemi yaklaşık 10 dk daha sürdürülür.
Salça, kırmızı toz biber, domates rendesi ve gülüklerin bulunduğu karışıma oda sıcaklığındaki 1200 ml tavuk suyu ve 5 gr tuz ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. 
Çorba kaynadıktan sonra haşlanmış nohutlar da karışıma ilave edilir ve kaynama sıcaklığındaki çorba 10 dk kadar kaynatılır. 
Kaynamaya devam eden çorbaya 200 gr limonun suyu ve ıslatılmış pirinçler ilave edilir. 
Pirinçlerin çorbaya ilave edilmesinden sonra doğranmış tavuk etleri çorbaya dahil edilir. Buradaki püf nokta, pirinçler de eklendikten sonra haşlanmış tavuk etlerinin eklenmesidir. Bu sıralama bozulduğunda tavuk etleri liflerine ayrılacak şekilde çorba içinde dağılmaktadır ki bu durum arzu edilmemektedir. Gülüklü Çorbada tavuk etleri bıçakla doğrandığı şeklindeki bütünlüğü korumalıdır.
Pirinçler yumuşadığı zaman çorba hazır demektir ki bu süreç yaklaşık olarak 10-15 dk sürmektedir. Hazırlanan çorba, ocaktan alınır ve üzerine 3 gr kuru nane ilave edilir. Çorba, Türk Mutfağındaki klasik çorba yoğunluğundan fazla kıvamlı ise 1-2 bardak sıcak su veya tercihen içindeki etin türüne bağlı olarak kemik suyu veya tavuk suyu ilave edilebilir. Kıvamı da kontrol edilen çorbamız servise hazırdır. 
Ek olarak, çorbanın püf noktaları ise şöyle sıralanabilir:
Ön hazırlık olarak pirinçlerin ıslatılmasında tuz kullanılmasının sebebi pirinçlerin diri kalmasını sağlamaktır.
Çorbanın pişirilmesi esnasında limon suyunun eklenmesinin sebebi pirinçlerin lapalaşmasını önlemektedir. Bu sebepten ötürü muhakkak önce limon suyu eklenmeli akabinde ıslatılmış pirinçler çorbaya eklenmelidir. Limon suyu eklenmeden atılan pirinçler çorbada dağılacaktır bu da istenmeyen bir görüntü ve üretim hatası olarak kabul edilir. Çorbadaki pirinçler tane tane kalmalıdır.
Ayrıca çorba yapımında pirinçler eklendikten sonra pirinçlerin lapa olmaması için tencerenin kapağı kesinlikle kapatılmamalıdır.