Whatsapp
Engelli web sitesi için tıklayın

SANDIK EMİNİ KAYHANLAR EVİ VE HERBARYUM

SANDIK EMİNİ KAYHANLAR EVİ VE HERBARYUM

SANDIK EMİNİ KAYHANLAR EVİ ALANYA KALESİ GELENEKSEL EL SANATLARI MERKEZİ VE HERBARYUM

Alanya Kalesi Hisariçi Mahallesinde bulunan bu geleneksel Alanya evi, Alanya Kalesi Geleneksel El Sanatları Merkezi olarak kullanılmak üzere “Sandık Emini Kayhanlar Evi” ismi ile Belediye’ye ücretsiz olarak tahsis edilmiştir.

Yapının dış cephe duvarında bulunan kitabeden 1889 yılında yapılmış olduğu anlaşılmaktadır. Dış sofalı plan şeklindeki iki katlı yapının zemin katı ahşap hatıllı moloz taş duvardır. Taşların çevresi yöreye özgü “çivileme” tekniği olarak adlandırılan tuğla-kiremit kırıkları ile derzlenmiştir. Avlu ve etrafında yer alan mekanlar, diğer Alanya evlerinde olduğu gibi ev halkının hayvanlarının barınması için ve depo amaçlı kullanılmış bölümlerdir. Yapının asıl yaşam alanı olan üst katı ise hayat ve etrafındaki mekânlardan oluşmaktadır. Üst katta ev halkının günlük yaşamda en sık kullandığı Hayat mekanı, genel özellikleri, odalara ulaşımda geçiş ve evin yapımı yönünde manzaranın en güzel görüldüğü yerdir. Hayata bakan odalardan birisi olan çağnişir, manzara yönünde yer alan bir mekan olup evin misafirlerinin ağırlandığı bir odadır. Hayata açılan diğer iki oda ise yapının arka cephesinde, çardak mekanı da hayat mekanının ön kısmında manzara yönünde konumlandırılmıştır. Yapının üst katında iki farklı yapım sistemi bir arada görülebilmektedir. Manzara yönündeki mekanlar dış cephede ahşap karkas üzeri ahşap kaplama olarak inşa edilmiş iken yapının arka kısmında kalan bölümlerinde zemin kattan gelen moloz taş duvar devam etmiştir. Yapıda toprak dam ve tek yönde eğimli alaturka kiremitli olmak üzere iki farklı çatı sistemi kullanılmıştır.
Türkiye’de Belediye bünyesinde kurulan ilk herbaryum bu merkezde yer almaktadır. Herbaryumda, Alanya Kalesi flora ve fauna türlerinin incelenmesi” çalışması kapsamında bugüne kadar Alanya Kalesi ve çevresinde tespit edilen 20 tanesi endemik olmak üzere 322 bitki ve 38 kelebek türü sergilenmektedir.

Türkiye’de haute couture akımının duayen isimlerinden ünlü modacı Vural Gökçaylı’nın 2017’te tarihi Bedesten’de düzenlediği ‘‘Anadolu Medeniyetlerinden İzler’’ koleksiyonunda yer alan, muz lifinden ve Alanya ipeğinden özel üretilmiş 3 adet tasarım kıyafet yine bu merkezde sergilenmektedir.